Ryhmäpuheenjohtajan kolumni Sipoon Sanomissa 18.11.2021

Sipoo ja kestävä tapa elää

Kuultiinko Glasgow´ssa blaa-blaa -puhetta vai voiko planeetta vielä toipua?

Maapallon kokoinen kysymys ei koske vain YK:n ilmastokokouksen saldoa.

Myös Sipoossa tehdään arkisia valintoja sen suhteen kumpi tulevaisuus toteutuu – Greta Thunbergin synkkä vai sir David Attenboroughin hiukan valoisampi.

Sen sijaan että ”joku muu” korjaisi ilmastonmuutoksen, me valitsemme joka päivä miten kuljemme paikasta toiseen, mitä syömme ja miten asumme.

Aivan kaikesta yksittäinen ihminen ei ole vastuussa. On myös paikallisista poliittisista päättäjistä kiinni, missä määrin sipoolaiset voivat valita kestävän tavan elää.

Uusilla valtuutetuilla on työn alla kunnan strategia, joka ohjaa tulevien vuosien suuntaa. Jos haluamme edistää sen peruslähtökohtaa eli kestävää kehitystä, on kyettävä valitsemaan johdonmukaisesti parhaat keinot, joilla Attenboroughin toivonkipinä pysyy Sipoossakin hengissä.

Samaa johdonmukaisuutta tarvitaan ensi vuoden budjettipäätöksiin.

Ratkaisuja tehdään lyhyellä ja pitkällä tähtäimellä, pienissä ja suurissa asioissa.

Tasapainon löytäminen edellyttää yhteistä tahtoa, jota Sipoon uudistuneesta valtuustosta toivottavasti löytyy, yli puoluerajojen.

On vastuullista edistää henkilöliikenteen aloittamista Keravan ja Nikkilän välisellä valmiilla radalla ja rakentaa tiiviimpää asutusta asemien läheisyyteen, mutta aivan yhtä tärkeää on turvata asukkaille tärkeä lähiluonto.

On järkevää jättää rakentamatta valtava koulurakennus, jos oppilasennusteet osoittavat laskevaa suuntaa, ja erittäin järkevää kunnostaa kulttuurihistoriallisia, aktiivikäytössä olevia kyläkouluja – ennen kuin ne rapistuvat korjauskelvottomiksi.

Ylipäätään kannattaa pitää huolta tarpeellisisia kiinteistöistä ja myydä tarpeettomat ajoissa pois.

Vihreät ovat peränneet Sipooseen myös avoimempaa päätöksentekokulttuuria. Viranomaisasioissa taas olkoon lainsäädäntö ohjenuorana.

Lisää vastuuta ja ennakointia on saatava muun muassa maankäyttösopimuksiin. Luontoarvoja kunnioittavassa Sipoossa metsä on voimavara, ei kaatopaikka.

Marketta Mattila, vihreän valtuustoryhmän pj.